FRAKCIJE

FRAKCIJE

Frakcija je ključni materijal u građevinarstvu koji se koristi za izradu betona, temelja, puteva i drugih građevinskih elemenata. Različite vrste i veličine frakcija pružaju fleksibilnost u primeni i omogućavaju širok spektar građevinskih projekata. Njihova čvrstoća, izdržljivost i fleksibilnost čine ih neophodnim materijalom za stabilne i trajne konstrukcije.Frakcija u građevinarstvu obuhvata različite vrste agregata, uključujući pesak, šljunak, i drobljeni kamen, koji se koriste za izradu betona, maltera, temelja, puteva, i drugih građevinskih projekata. Banjski pesak, separatisani moravski pesak, dunavski pesak, frakcija sa Drine, i tucanik su sve različite vrste frakcija sa specifičnim karakteristikama i primenama. Njihova primena zavisi od potreba projekta, željene čvrstoće, granulacije i drugih faktora.

Pesak Banjski

Banjski pesak je pesak koji se obično dobija iz prirodnih izvora, poput rečnih korita ili jezerskih obala, a posebno se ističe po svojoj finoći i čistoti.

  • Karakteristike: Banjski pesak je obično fin i ravnomerno granuliran, što ga čini pogodnim za širok spektar građevinskih primena. Ima malu količinu nečistoća i ravnomerno zrna, što doprinosi kvalitetu materijala.
  • Primene: Banjski pesak se koristi za izradu betona i maltera, kao i za fugiranje i izravnavanje površina. Zbog svoje finoće, pogodan je za završne radove, poput krečenja i gletovanja.

Separatisani Moravski Pesak

Separatisani moravski pesak je pesak koji se dobija iz reke Morave i prolazi kroz proces separacije kako bi se uklonile nečistoće i postigla određena granulacija.

  • Karakteristike: Ovaj pesak je prošao proces separacije, što znači da je očišćen od nečistoća i klasifikovan prema veličini zrna. Može varirati u finoći, u zavisnosti od procesa separacije.
  • Primene: Separatisani moravski pesak koristi se u izradi betona, maltera, i drugih građevinskih materijala gde je potreban čist i ravnomerno granuliran pesak. Takođe se koristi za drenažne slojeve i u pejzažnom uređenju.

Dunavski Pesak

Dunavski pesak je pesak koji se dobija iz reke Dunav i poznat je po svojoj visokoj čistoći i ravnomernoj granulaciji.

  • Karakteristike: Dunavski pesak je obično vrlo čist i ima ravnomernu granulaciju. Može varirati u boji, ali je obično svetliji, s visokim sadržajem kvarca.
  • Primene: Dunavski pesak koristi se u izradi betona, maltera, i drugih građevinskih materijala. Zbog svoje visoke čistoće i ravnomerne granulacije, idealan je za proizvodnju stakla i u dekorativne svrhe.

Frakcija sa Drine

Frakcija sa Drine obuhvata različite vrste agregata dobijenih iz reke Drine. Može uključivati pesak, šljunak i druge prirodne materijale.

  • Karakteristike: Frakcija sa Drine može varirati u veličini i obliku zrna, u zavisnosti od izvora i procesa dobijanja. Obično se koristi u svom prirodnom obliku, bez previše obrade.
  • Primene: Ova frakcija koristi se za izradu betona, temelja, puteva i drugih građevinskih projekata. Šljunak iz Drine se koristi za drenažne slojeve, a pesak za izradu betona i maltera.

Tucanik

Tucanik je drobljeni kamen koji se koristi u građevinarstvu za izradu temelja, puteva, nasipa i drugih konstrukcija. Obično se dobija drobljenjem većih komada kamena u kamenolomima.

  • Karakteristike: Tucanik ima oštre ivice i dolazi u različitim veličinama, od sitnih komada do većih delova. Razlikuje se od šljunka po tome što se dobija drobljenjem, dok je šljunak obično prirodno zaobljen.
  • Primene: Tucanik se koristi u izgradnji puteva, temeljima, nasipima, i kao deo betonskih smeša. Takođe se koristi za drenažu i stabilizaciju terena.
Kupi na sajtu Mayur Shop!